BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, July 3, 2011

Katak Bergigi?

katak puru mempunyai gigi yang terletak dibahagian atas dalam mulutnya dan mempunyai lidah yang kuat mampu melambung mangsanya terus ke dalam mulutnya.

 katak puru amat mementingkan kawasan masing-masing dan melindunginya dengan pelbagai cara termasuk mengeluarkan pelbagai bunyi, mengejar penceroboh, menyerang dengan melompat termasuk "bergusti".

katak puru betina amat tertarik dengan katak puru jantan yang mampu menyediakan makanan yang banyak dalam kawasannya. seekor katak puru betina mampu mengeluarkan 25 000 biji telur yang bercantum antara satu sama lain dan terapung-rapung di permukaan air. haiwan tersebut akan menjaga anak-anaknya yang dikenali sebagai berudu sehingga berusia 2 tahun. jika seekor berudu itu panjang bermakna ia bertukar menjadi katak puru yang cukup besar selepas metamorfosis bermakna ia mempunyai peluang hidup yang lama.

 Pendengaran adalah deria yang paling penting bagi haiwan ini kerana katak puru jantan berlumba-lumba "menyanyi" di kawasan kolam yang dijadikan tempat pembiakan. manakala katak puru betina akan menyahut "nyanyian" itu secara agresif tanpa henti.

0 comments: